Print Friendly, PDF & Email

Η «Μαρία» επικοινώνησε μαζί μου γύρω στο 2008 ή 2009. Ήταν 44 ετών τότε, είχε πολύ καλή πορεία με συμβατική ψυχιατρική θεραπεία (εργαζόταν ως οδοντίατρος), αλλά ήθελε να παντρευτεί το σύντροφό της και να τεκνοποιήσει. Λόγω της ηλικίας της, βιαζόταν να τεκνοποιήσει ώστε να μην την προλάβει η εμμηνόπαυση.

Η Μαρία ήταν βαριά καπνίστρια, δεν γυμναζόταν , δεν ακολουθούσε υγιεινή διατροφή, αλλά είχε καταφέρει να είναι πολύ λειτουργική επειδή είχε αποκτήσει την ικανότητα να προλαβαίνει τις υποτροπές της εν τη γενέσει τους, παίρνοντας εγκαίρως μια πρόσθετη δόση αντιψυχωσικού. (Αυτή η πρακτική περιγράφεται λεπτομερώς στο άρθρο μου το οποίο υπάρχει στην παρούσα ιστοσελίδα και έχει τίτλο «Ανεβάζω μανία! Τι πρέπει να κάνω;»)
Σημειωτέον ότι η Μαρία ξεκίνησε το πρωτόκολλο Truehope  χωρίς εγώ να ξέρω τότε αρκετά πράγματα που θα συνέβαλλαν στην επιτυχία οποιουδήποτε πρωτοκόλλου εναλλακτικής ορθομοριακής ψυχιατρικής. Γνώριζα πάντως ότι θα έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον δύο μετρήσεις σε δείγματα των σκευασμάτων Truehope με το μηχάνημα  Electrodermal Screening Test, με χρονική διαφορά 2 – 3 μηνών, και ότι το κάπνισμα και γενικά η μη υγιεινή ζωή μείωνε τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας. Επειδή η Μαρία ήταν γιατρός και ήξερε πολύ καλά Αγγλικά, και λόγω του ότι και εγώ δεν είχα εμπειρία τότε πάνω στα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου σε αρκετά περιστατικά, αποφάσισα να της υποδείξω το γιατρό ο οποίος έκανε τις μετρήσεις με το μηχάνημα Electrodermal Screening Test και να την αφήσω να ψάξει την ιστοσελίδα της Truehope μόνη της, καθώς και να εκτελέσει το πρωτόκολλο χωρίς τη δική μου διαμεσολάβηση στα emails και τα τηλεφωνήματα με την εταιρεία Truehope στον Καναδά. (Βέβαια φρόντιζα να διατηρώ μαζί της τηλεφωνική επαφή ώστε να μαθαίνω την πρόοδό της με το πρωτόκολλο).
Έτσι, πήγαμε για την πρώτη μέτρηση των δύο βασικών σκευασμάτων του πρωτοκόλλου Truehope στο ιατρείο του ιατρού που χειριζόταν το μηχάνημα. Οι τιμές που σημειώθηκαν ήταν μέτρια για το σκεύασμα EmpowerPlus και καλή για το σκεύασμα των αμινοξέων. Το γεγονός ότι η μέτρηση στο EmpowerPlus δεν ήταν υψηλή με απογοήτευσε, αλλά δεν την αποθάρρυνα. Έτσι κι αλλιώς ούτε εγώ είχα εμπειρία με το πρωτόκολλο. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσει μια θεραπεία για το μύκητα Candida Albicans στον ίδιο γιατρό, και, μετά το πέρας της θεραπείας, να επαναληφθεί η μέτρηση των σκευασμάτων Truehope.
Στη δεύτερη μέτρηση, 2 – 3 μήνες μετά, δεν ήμουν παρούσα, αλλά η Μαρία με ενημέρωσε ότι στη δεύτερη μέτρηση, η τιμή που σημειώθηκε στο EmpowerPlus ήταν αρκετά καλύτερη από την πρώτη φορά. Έτσι, η Μαρία ξεκίνησε το πρωτόκολλο, με δική της ευθύνη. Εγώ ήλπιζα να πάει καλά, αν και γνώριζα ότι το γεγονός ότι κάπνιζε και ότι έπαιρνε συμβατικά ψυχοφάρμακα για πολλά χρόνια ήταν αρνητικοί παράγοντες για την επιτυχία της θεραπείας.
Η Μαρία λοιπόν, σιγά – σιγά, κατάφερε να κόψει τα συμβατικά ψυχοφάρμακα που έπαιρνε και ταυτόχρονα να είναι λειτουργική χωρίς αυτά. Σημειωτέον ότι η Μαρία εργαζόταν, και πριν, και μετά τη διακοπή των συμβατικών ψυχοφαρμάκων με πλήρες ωράριο σε μια απαιτητική δουλειά, χωρίς κανείς στη δουλειά της να ξέρει ότι εκείνη έπασχε από ψυχική ασθένεια.
Την επισκέφθηκα στο σπίτι της λίγο καιρό μετά την ολοκληρωτική διακοπή των συμβατικών ψυχοφαρμάκων για να δω ιδίοις όμμασι την πρόοδό της. Ήταν λειτουργική και γενικά ευχαριστημένη με το πρωτόκολλο. Η θεραπεία με την εναλλακτική ψυχιατρική έδειχνε να έχει πετύχει.
Λίγους μήνες αργότερα έμαθα ότι αποφάσισε να μην παντρευτεί το σύντροφό της τελικά και σιγά – σιγά πήρε την απόφαση να μην τεκνοποιήσει.
Σήμερα η Μαρία έχει επιστρέψει στη συμβατική ψυχιατρική θεραπεία διότι η εναλλακτική θεραπεία τη ζόριζε αρκετά όσον αφορούσε στο οικονομικό κομμάτι και, όπως η ίδια διαπίστωσε, ήταν λίγο πιο ευάλωτη στο στρες με τα εναλλακτικά συμπληρώματα εν σχέσει με τη συμβατική ψυχιατρική θεραπεία.
Θέλω να τονίσω ότι η Μαρία πήγε ικανοποιητικά, σε γενικές γραμμές, με τα ορθομοριακά συμπληρώματα. Όμως ίσως το γεγονός ότι ήταν «αδούλευτη» στον ψυχοθεραπευτικό τομέα να συνετέλεσε στο ότι τελικά δεν «τα βρήκε» με τον φίλο της ή κάποιον άλλον. Ίσως, αν είχε δουλέψει με τον εαυτό της ψυχοθεραπευτικά για αρκετά χρόνια, να είχε ως αποτέλεσμα διαφορετικές επιλογές ζωής.
Στενοχωρήθηκα με το γεγονός ότι, παρόλο που η εναλλακτική ψυχιατρική θεραπεία της δεν απέτυχε, η Μαρία δεν προχώρησε στην τεκνοποίηση. Βέβαια ζορίστηκε αρκετά οικονομικά με την ορθομοριακή θεραπεία και ο κύριος λόγος που επέλεξε να επιστρέψει στη συμβατική ψυχιατρική ήταν το οικονομικό.
Η Μαρία ήταν το δεύτερο άτομο στην Ελλάδα που έκανε το πρωτόκολλο Truehope.