Print Friendly, PDF & Email

(Κομμάτια παρμένα από το βιβλίο «Ομοιοπαθητική-Φυσική Ιατρική για ολόκληρο τον άνθρωπο» του Peter Adamo, εκδόσεις Αλκυών, ISBN: 960-326-057-6)

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό σύστημα αγωγής για παθήσεις κάθε είδους. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο με αδιόρατη αλλά ισχυρή δράση που συνεργάζεται με τις ενέργειες της ζωής και παράγει γνήσιες μακροπρόθεσμες θεραπείες για όλα τα είδη των παθήσεων. Στηρίζεται στα δικά της μοναδικά φάρμακα που συνήθως έχουν τη μορφή μικρών, λευκών, σχεδόν άγευστων χαπιών. Όπως ο βελονισμός και άλλες παρόμοιες μέθοδοι αγωγής, βασίζεται σε ολιστικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, και όχι μόνο ένα μέρος ή μια πάθηση. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι αν ασθενεί ένα μέρος του σώματος, αυτό οφείλεται σε αρρώστια ολόκληρου του οργανισμού. Επειδή το φάρμακο επαναφέρει σε ισορροπία ολόκληρο τον οργανισμό, οποιαδήποτε διαταραχή υπάρχει σε κάποιο μέρος του σώματος αποκαθίσταται από μέσα.

Οι 4 βασικές αρχές

Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές  στις οποίες βασίζεται η ομοιοπαθητική. Οι δύο πρώτες είναι κοινές με άλλα συστήματα ολιστικής αγωγής.

  1. Η αγωγή ενεργοποιεί τη φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος (Στην ομοιοπαθητική, αυτή η δύναμη ονομάζεται ζωτική ενέργεια)
  2. Η αγωγή επιλέγεται ατομικά για κάθε άτομο. (Οι άλλες δύο αρχές εμφανίζονται μόνο στην ομοιοπαθητική).
  3. Το φάρμακο είναι ίδιο με την αρρώστια
  4. Οι δόσεις είναι μικροσκοπικές και δυναμοποιημένες

Ο νόμος της ομοιότητας λέει:

«Εκείνο το οποίο προκαλεί ένα φάρμακο σε μεγάλες δόσεις σε ένα υγιές άτομο, μπορεί επίσης να το θεραπεύσει σε μικρές δόσεις σε ένα άρρωστο άτομο. Απλά, το όμοιο θεραπεύει το όμοιο. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μια ουσία θεραπεύονται επίσης από την ίδια ουσία όταν χορηγηθεί με το σωστό τρόπο.

Όταν ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο ληφθεί σε δυναμοποιημένη δόση, ενεργοποιεί τον οργανισμό ώστε να αυτοθεραπευτεί.

Τα ονόματα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δίνονται στα λατινικά και η φαρμακολογία της ομοιοπαθητικής λέγεται Materia Medica.

Ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής ήταν ο δρ Σάμουελ Χάνεμαν και ανέπτυξε την ομοιοπαθητική τον 19ον αιώνα.

 

Η ομοιοπαθητική ιατρική δεν κάνει αγωγή απευθείας στην πάθηση, αλλά επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να θεραπευτεί από μόνο του. Η εστίαση είναι στον ασθενή και όχι στην ασθένεια. Επειδή το φάρμακο είναι παρόμοιο με την πάθηση, μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα ώστε να αντιδράσει στην πάθηση και να τη θεραπεύσει. Η κατανόηση αυτού του σημείου είναι κρίσιμη για την κατανόηση της ομοιοπαθητικής στο σύνολό της.

Όταν είμαστε υγιείς, ο οργανισμός μας μάς διατηρεί απαλλαγμένους από παθήσεις, προσαρμόζοντας και εξισορροπώντας κάθε στιγμή της ζωής μας όλες τις δραστηριότητές του σώματος. Προσαρμοζόμαστε με επιτυχία στις περιβαλλοντικές αλλαγές και το ψυχολογικό στρες και αμυνόμαστε ενάντια σε βακτηρίδια και ιούς. Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν τη φυσική δύναμη να διατηρούν την υγεία που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό τους. Αρρωσταίνουμε μόνο αν καταρρεύσει το σύστημα διατήρησης της υγείας του οργανισμού. Τότε γινόμαστε ευπρόσβλητοι στις παθήσεις και για να αποκτήσουμε πάλι την υγεία μας πρέπει να ενισχύσουμε τις άμυνές μας.

Κάνοντας αγωγή σε ολόκληρο το σώμα και στους αμυντικούς μηχανισμούς του, η ομοιοπαθητική θεραπεύει τις ασθένειες. Το φάρμακο βοηθά τις δυνάμεις που καταπολεμούν την πάθηση και γι αυτό πρέπει να είναι συμβατό με αυτές. Η πάλη κάθε ατόμου ενάντια στην αρρώστια πρέπει να έχει ακριβώς το είδος της βοήθειας που χρειάζεται. Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται μάλλον από τη φύση των αμυντικών μηχανισμών του σώματος, παρά από την πάθηση που το έχει προσβάλλει.

Σχεδόν όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από ουσίες της φύσης, κυρίως βότανα και ανόργανα υλικά. Η ομοιοπαθητική διαφέρει από τη βοτανολογία, γιατί τα φάρμακα υφίστανται μια πολύ ειδική επεξεργασία. Διαλύονται σε διαδοχικά στάδια μέχρι που τελικά περιέχουν εξαιρετικές μικρές ποσότητες του αρχικού συστατικού. Ταυτοχρόνως «τραντάζονται» ή υφίστανται κρούσεις με μια αυστηρά ελεγχόμενη σειρά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «δυναμοποίηση».

Παραδόξως, τα πιο αραιωμένα φάρμακα έχουν και την πιο ισχυρή θεραπευτική επίδραση. Η παραδοσιακή επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται να είναι αποτελεσματικές τόσο μικροσκοπικές δόσεις, αλλά αρκετές ανακαλύψεις της σύγχρονης φυσικής έχουν αρχίσει να δίνουν κάποια εξήγηση.

 

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

Όταν επισκέπτεσθε έναν Ομοιοπαθητικό, το πρώτο μέρος της επίσκεψης θα μοιάζει με επίσκεψη σε συμβατικό ιατρό. Θα πείτε στον ομοιοπαθητικό τι σας ενοχλεί. Όμως γρήγορα η κατεύθυνση της συζήτησης θ’ αρχίσει να αλλάζει. Ο ομοιοπαθητικός θα αρχίσει να ρωτά φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες για κάθε σύμπτωμα, όπως π.χ. την ώρα της ημέρας που επιδεινώνεται περισσότερο. Στη συνέχεια θα σας κάνει ερωτήσεις για σας και όχι για την αρρώστια σας. Για παράδειγμα «Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά;» και «Έχετε καμιά φοβία;». Ο ομοιοπαθητικός συγκεντρώνει μια πλήρη εικόνα όχι μόνο της πάθησης αλλά και του ασθενούς συνολικά. Έτσι θα μπορέσει να σας κατατάξει σε έναν ορισμένο ομοιοπαθητικό τύπο.

Στη συνέχεια, ο ομοιοπαθητικός θα σας δώσει ένα φάρμακο που θα επιδράσεις σε όλο τον οργανισμό, ένα φάρμακο που θα ενεργοποιήσει τη θεραπευτική διαδικασία, ακόμη κι αν έχετε πολλά διαφορετικά προβλήματα. Θα σας δώσει επίσης οδηγίες γύρω από τα αντίδοτα της ομοιοπαθητικής, τα οποία πρέπει να αποφεύγετε (π.χ. καφές, μέντα κλπ.).

Καθώς παίρνετε το φάρμακο, η κατάστασή σας θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται, ίσως αφού επιδεινωθεί ελαφρά πρώτα. Το φάρμακο ενεργοποιεί μια φυσική θεραπευτική διαδικασία, έτσι στα μακροχρόνια προβλήματα η βελτίωση συχνά είναι σταδιακή. Από την άλλη μεριά, η βελτίωση δεν περιορίζεται μόνο στην κύρια πάθηση. Θα νοιώθετε καλύτερα μέσα σας, θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε πιο αποτελεσματικά το στρες και θα βελτιωθεί γενικότερα η υγεία σας (περισσότερα στο προαναφερθέν βιβλίο, ο οποίο είναι πολύ καλό).