Print Friendly, PDF & Email

Πληροφορίες για την ομάδα αυτοβοήθειας

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 συγκροτούνται ομάδες αυτοβοήθειας ψυχικά ασθενών  (πχ πάσχοντες από κατάθλιψη, διάφορα είδη σχιζοφρένειας, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διάφορα είδη διπολικής διαταραχής ή αλλιώς μανιοκατάθλιψης).

Η ομάδα αυτοβοήθειας είναι μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν όλοι ένα κοινό πρόβλημα και συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς φιλίας ή απλής γνωριμίας. Σκοπός είναι η παροχή βοήθειας ενός μέλους προς ένα άλλο υπό μορφήν ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και συμβουλών. Δεν γίνεται διακίνηση χρηματικών ποσών υπό μορφήν αμοιβής στο συντονιστή. Η δική μας ομάδα αυτοβοήθειας έχει ψυχοεκπαιδευτικά και βιωματικά στοιχεία και ολιστική φιλοσοφία. Συντονίστρια είναι η κάτοχος της ιστοσελίδας, η οποία είναι κάτοχος μεταπτυχιακού κλινικής ψυχολογίας και πάσχει η ίδια από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Ο επιθυμητός αριθμός ατόμων στην ομάδα είναι το ελάχιστο 4 άτομα και το μέγιστο 12. Η ομάδα μας είναι κλειστή, δηλαδή από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, δεν προστίθενται νέα πρόσωπα στη μέση της περιόδου.

Οι συναντήσεις γίνονται δύο με τρεις φορές το μήνα στη διεύθυνση Αμισού 50 Νέα Σμύρνη. Ο κύκλος της κάθε ομάδας διαρκεί μία χειμερινή σαιζόν, δηλαδή από αρχές Οκτωβρίου μέχρι Ιούνιο κάθε χρονιάς. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνώντας με την κάτοχο της ιστοσελίδας (Νατάσα Βασιλάκη) στα τηλέφωνα 210 9311 222 (αφήστε μήνυμα στον τηλεφωνητή δυνατά και καθαρά) ή 6976 499 566  ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση nvassilaki@yahoo.com. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή κοστίζει 70 ευρώ για όλο το χρόνο (εφ’ άπαξ χρέωση που καλύπτει συμμετοχή στο ενοίκιο, εγχειρίδιο σημειώσεων, λοιπές φωτοτυπίες και τηλεφωνήματα).

Η θεματολογία των ομάδων έχει ως εξής:

1η συνάντηση: Γνωριμία, σπάσιμο πάγου, αυτοπαρουσίαση μελών ομάδας, κανόνες λειτουργίας ομάδας, ονοματοδοσία ομάδας.

Ενότητα 1: Κατανοώντας τη νόσο μας

2η συνάντηση: Οι συναισθηματικές διαταραχές: Διπολική διαταραχή και τα είδη της, μονοπολική κατάθλιψη και τα είδη της.

3η συνάντηση: Ανεβάζω μανία! Τι πρέπει να κάνω;

4η συνάντηση: Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη.

5η συνάντηση: Ψυχωσικά επεισόδια. Η σχιζοφρένεια και τα είδη της. Διαφορές και ομοιότητες μανιακού και ψυχωσικού επεισοδίου. Ψυχωσικά στοιχεία στις συναισθηματικές διαταραχές. Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή.

Ενότητα 2: Ψυχιατρική εμπειρία

6η συνάντηση: Η εμπειρία μας με τις υπηρεσίες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Καλοί και κακοί ψυχίατροι. Εμεις ως εταίροι στο σχεδιασμό της θεραπείας.

7η συνάντηση: Ψυχοεκπαίδευση, ψυχοθεραπεία. Πως να επιλέξουμε ψυχοθεραπευτή.

8η συνάντηση: Το στίγμα και πως να το πολεμήσουμε. Πρέπει να αποκαλύπτουμε σε τρίτους την ψυχική μας ασθένεια;

9η συνάντηση: Η βιοψυχοκοινωνική διάσταση της νόσου μας: Θεώρηση, αίτια, θεραπεία.

Ενότητα 3: Τρόπος ζωής και εναλλακτική ιατρική

10η συνάντηση: Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια….(και οι καφέδες). Νερό, αφυδάτωση, μέθοδοι παραγωγής καλής ποιότητος νερού.

11η συνάντηση: Διατροφή. Ορθομοριακή διατροφή, βιολογικά προϊόντα. Διατροφή με τις ομάδες αίματος, γονιδιακή διατροφή. Διατροφικά συμπληρώματα. Η σωστή διατροφική πυραμίδα. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο μοντέλο διατροφής για τον εαυτό μας. Τροφικές δυσανεξίες.

12η συνάντηση: Η σωματική άσκηση ως βιολογική αναγκαιότητα και ως θεραπευτικό μέσο. Αεροβίωση. Πόση άσκηση την εβδομάδα;

13η συνάντηση: Candida Albicans, σύνδρομο διαπερατού εντέρου και η υγεία του πεπτικού. Το εντερικό νευρικό σύστημα.

14η συνάντηση: Πρόληψη ψυχικών ασθενειών και επιγενετική. Πώς μπορούμε να κάνουμε τα «κακά» γονίδια να μην εκδηλώσουν μία νόσο. Προσεγγίσεις εναλλακτικής ιατρικής. Οι εμπειρίες μας με την εναλλακτική ιατρική.

Ενότητα 4: Βαθύτερη γνωριμία

15η συνάντηση: Η ιστορία της ζωής του καθενός μας. Όνειρα, στόχοι και προσδοκίες.

16η συνάντηση: Οι σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους. Αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως τοξικούς συγγενείς α’ βαθμού. Οριοθέτηση και άμυνα.

17η συνάντηση: Τα χαρίσματά μας. Ξεχωριστά ταλέντα. Πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι.

18η συνάντηση: Η ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών. Τι θα μας οδηγούσε στην αυτοπραγμάτωση. Πώς εκφράζουμε τη δημιουργικότητά μας. Πότε ο δημιουργικός οίστρος γίνεται επικίνδυνος.

Ενότητα 5: Καθημερινά πεζά προβλήματα

19η συνάντηση: Εμείς και το χρήμα. Διαχείριση του χρήματος. Χρήμα και προτεραιότητες. Όρια στις επιθυμίες μας και τιθάσευση αναγκών.

20η συνάντηση: Εμείς και το επάγγελμά μας. Επιλογή επαγγέλματος. Βιοπορισμός, επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματική κατάρτιση.

Ενότητα 6: Θεωρίες ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας

21η συνάντηση: Συναισθηματική νοημοσύνη.

22η συνάντηση: Διπλός δεσμός, ψυχολογική ταυτότητα, αυταρχισμός / υπερπροστασία, υγιή και παθολογικά όρια, «υγιής» ή όχι ανατροφή, διαστρεβλωμένες γνωστικές πεποιθήσεις.

23η συνάντηση: Η σχέση μας με το άλλο φύλο. Διαφορές αντρών – γυναικών. Το σχετίζεσθαι των αντρών και των γυναικών. Οι πεντε γλώσσες της αγάπης.

Ενότητα 7: Λοιπά ζητήματα ψυχιατρικής

24η συνάντηση: Εισαγγελική εντολή, νοσηλεία, το ψυχιατρείο ως εμπειρία. Δικαστική συμπαράσταση.

25η συνάντηση: Αυτοκτονικότητα. Πρόληψη αυτοκτονιών. Πώς θα χτίσουμε δίκτυο προστασίας από την αυτοκτονία.

26η συνάντηση: Το βόλεμα μέσα στην ασθένεια. Δευτερογενή οφέλη της ασθένειας. Η ανάληψη της ευθύνης για τη θεραπεία.

Ενότητα 8: Τέλος

27η συνάντηση: Ρεφενέ πάρτυ (προαιρετικό)

28η συνάντηση: Κλείσιμο κύκλου, αξιολόγηση. Οδηγίες για συνέχιση φιλιών που τυχόν δημιουργήθηκαν. Σύσταση κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου. Αποχαιρετισμός.

 

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε 1ο,  3ο  και 5ο Σάββατο του μήνα, σε ώρα που θα συμφωνηθεί από την ομάδα.

Έναρξη 1ο Σάββατο Οκτωβρίου.