32. Το σύνδρομο διαρρέοντος (ή διαπερατού) εντέρου (leaky gut syndrome)

In 9 Ιουνίου, 2017
Print Friendly, PDF & Email

 Τι είναι το «Σύνδρομο Διαρρέοντος (Διαπερατού) Εντέρου»;
Το Σύνδρομο Διαρρέοντος (Διαπερατού) Εντέρου (ΣΔΕ) δεν είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική διάγνωση (ενν. από τη συμβατική ιατρική). Παρ’ όλα αυτά, έχει ειπωθεί ότι το ΣΔΕ επηρεάζει εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως. Το ΣΔΕ είναι μία χρόνια κατάσταση που καταβάλλει τον οργανισμό και που συχνά δεν διαγιγνώσκεται από τους συμβατικούς γιατρούς, ενώ υπάρχει, διότι πολλοί συμβατικοί γιατροί δεν αναγνωρίζουν αυτή τη διάγνωση και δεν διαθέτουν, ούτε γνωρίζουν ειδική εξέταση για το ΣΔΕ  (που είναι αυξημένη διαπερατότητα στο έντερο. Πολλοί άνθρωποι, ενώ έχουν ΣΔΕ, δεν το γνωρίζουν.

Το έντερο έχει μια φυσική διαπερατότητα για πολύ μικρά μόρια, ώστε να μπορεί ο οργανισμός, μέσω του εντέρου, να απορροφά ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, η ρύθμιση της εντερικής διαπερατότητας είναι μία από τις βασικές λειτουργίες των κυττάρων που αποτελούν τη «φόδρα» του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου. Σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει αυτά τα κύτταρα του εντέρου να εκκρίνουν ζονουλίνη (zonulin), μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει ρήξη στη συνοχή των φραγμών μεταξύ των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου, δηλαδή των σφιχτών διακλαδώσεων (tight junctions) στο  εσωτερικό τοίχωμα (lining) του εντέρου. Άλλοι παράγοντες, όπως λοιμώξεις, τοξίνες, το στρες και η προχωρημένη ηλικία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτές τις σφιχτοδεμένες διακλαδώσεις να διαρρηχθούν και να ανοίξουν παραπάνω απ’ ότι πρέπει (can cause these tight junctions to break apart). Από τη στιγμή που αυτοί οι διακυτταρικοί φραγμοί του εντερικού βλεννογόνου, δηλαδή αυτές οι σφιχτοδεμένες διακλαδώσεις διαρρηγνύονται και ανοίγουν, έχει κανείς ΣΔΕ. Όταν το έντερό μας είναι διαπερατό κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσίες όπως τοξίνες, μικρόβια, μόρια άπεπτης τροφής και λοιπά μπορεί να ξεφύγουν από το έντερό μας και να πάνε σε όλο το υπόλοιπο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα με τη σειρά του αναγνωρίζει αυτούς τους «ξένους εισβολείς» ως παθογόνους και τους επιτίθεται. Αυτή η αντίδραση του ανοσοποιητικού προς αυτούς τους εισβολείς μπορεί να πάρει τη μορφή ενός από τα εννέα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε ΣΔΕ, τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

Εννέα σημάδια ότι έχετε ΣΔΕ:
Ανωμαλίες στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως αέρια, τυμπανισμό, διάρροια ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Εποχικές αλλεργίες ή άσθμα.
Ορμονικές διαταραχές όπως προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Διαγνώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυρεοειδοπάθεια Hashimoto, λύκος, ψωρίαση ή κοιλιοκάκη.
Διάγνωση χρόνιας κόπωσης ή ινομυαλγίας.
Ανωμαλίες στη διάθεση (mood) και στην ψυχική υγεία όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.
Ανωμαλίες στο δέρμα όπως ακμή, ροδόχρους ακμή, ή έκζεμα.
Διάγνωση υπερανάπτυξης του μύκητα Candida.
Διατροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ΣΔΕ είναι πολλά και διάφορα και συμπεριλαμβάνουν: πόνο στην κοιλιά, αίσθημα καύσου του στομάχου, αϋπνία, τυμπανισμό, άγχος, δυσανεξία στη γλουτένη, πλημμελή θρέψη, μυικούς πόνους και κράμπες, τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες και δυσκολία στο να αντέχει κανείς τη σωματική άσκηση.

Το ΣΔΕ έχει επίσης ενοχοποιηθεί για καταστάσεις όπως: κοιλιοκάκη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ινομυαλγία, αυτισμό, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έκζεμα, δερματίτιδα, ελκώδη κολίτιδα.
Όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, διαθέσιμα για όλες τις σωματικές λειτουργίες, μερικές λειτουργίες θα έχουν πρόβλημα και δεν θα γίνονται σωστά.

Ένα σενάριο θα μπορούσε να είναι (και είναι συχνά) το ότι η έλλειψη βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου δεν δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να φτιάξει αρκετά οξέα στομάχου (υδροχλωρικό οξύ), το οποίο, μαζί με ένα πεπτικό ένζυμο, είναι απαραίτητο για να διασπάσει την πρωτεΐνη. Συνεπώς, η πρωτεΐνη δεν πέπτεται επαρκώς και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος υπερβολικά πρόωρα, συχνά διαμέσου ενός εντέρου που είναι υπερβολικά διαρρέον και προξενεί τυμπανισμό και ένα σωρό άλλα συμπτώματα.

Τα αντιβιοτικά, οι στεροειδείς ορμόνες (όπως τα αντισυλληπτικά), η ζάχαρη και τα αλλεργιογόνα όπως το σιτάρι, κάνουν το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου να είναι υπερβολικά διαπερατό, διαρρέον και φλεγμονώδες, κι έτσι τροφές και άλλες χημικές ουσίες να εισέρχονται στην κυκλοφορία με ακατάλληλο τρόπο.

Αυτό μπορεί να προξενήσει τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες.

Εντωμεταξύ, και πάλι κυρίως  λόγω της χρήσης αντιβιοτικών και της υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή, παθογόνα βακτήρια (δηλαδή βακτήρια που προξενούν ασθένειες) βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού ορίου. Αυτό καλείται «δυσβίωση» και τα πιο κραυγαλέα συμπτώματα είναι μετεωρισμοί στην κοιλία, αίσθημα τάσεως του επιγαστρίου, και μερικές φορές πόνος και δυσφορία.

Τα κύτταρα που επικαλύπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου αντικαθίστανται κάθε δύο μέρες, κι έτσι μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών χρειάζονται ώστε να υποστηρίξουν αυτή τη συνεχή ανανέωση.

(Σημείωση του μεταφραστή:)  Υπάρχει η δυνατότητα, με τη βοήθεια ορισμένων τεχνικών και ειδικών μηχανημάτων της ορθομοριακής ιατρικής, να «ρωτήσουμε» τον οργανισμό ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται και σε ποια δοσολογία. Έτσι γίνεται στοχευμένη θρέψη του οργανισμού με τα ακριβή συμπληρώματα που χρειάζεται και έτσι δεν ξοδεύουμε χρήματα άσκοπα σε συμπληρώματα που δεν έχει ο οργανισμός  μας πραγματική ανάγκη. Σε κάθε άνθρωπο η θεραπεία για το ΣΔΕ είναι διαφορετική. Τα μηχανήματα αυτά μας επιτρέπουν να ταιριάξουμε εξατομικευμένη φυσική θεραπεία και διατροφή σύμφωνα με τη βιοχημική ιδιαιτερότητα του καθενός.

Πηγή: Ιστοσελίδα εταιρείας εμπορίας συμπληρωμάτων health4youonline.com 
Μετάφραση: Νατάσα Βασιλάκη
Επιμέλεια μετάφρασης (έλεγχος των πληροφοριών): Λιάπης Ιωάννης, Χρηστίδης Θωμάς (εναλλακτικοί ιατροί). 

Comments are closed.