31. Σωστή διατροφή για καλή υγεία

In 9 Ιουνίου, 2017
Print Friendly, PDF & Email

Όταν μου ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του περιοδικού αυτού να γράψω ένα άρθρο για τη διατροφή, με κυρίευσε ένα ήπιο άγχος: πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο χωρίς να είμαι διατροφολόγος;

Όμως, αφού σκέφτηκα ξανά την πρόταση, αποφάσισα να το κάνω, διότι συνειδητοποίησα ότι είμαι επίσης μία «ψαγμένη» ασθενής, που έχει εκπαιδευτεί αρκετά πάνω σ’ αυτό το θέμα, έχει ιστοσελίδα που μιλά, μεταξύ άλλων, και για τη διατροφή, και έχει δει πολύ καλά αποτελέσματα στον εαυτό της.

Επίσης, αποφάσισα ό,τι γράψω, να το δείξω στους τέσσερις ειδικούς (δύο εναλλακτικούς γιατρούς και δύο ορθομοριακούς διατροφολόγους) που με έχουν βοηθήσει σημαντικά ως προς τη διατροφή, για να το ελέγξουν, να το διορθώσουν και να το συμπληρώσουν. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι το άρθρο που διαβάζετε τώρα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές «προσεγγίσεις» διατροφής. Προσωπικά έχω ωφεληθεί πολύ από την ορθομοριακή διατροφή, τη διατροφή βάσει των ομάδων αίματος, τη διατροφή βάσει των γονότυπων και τη διατροφή της Ωμέγα Rx ζώνης. Έτσι λοιπόν, ό,τι προτείνεται παρακάτω είναι ένα κράμα αυτών των προσεγγίσεων διατροφής. Και ξεκινάμε:

Εισαγωγή:

Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει να τρώμε υγιεινά. Ο σημαντικότερος παράγοντας της υγείας είναι η διατροφή.

Για να τρώμε υγιεινά, πρέπει κατά προτίμηση να τρώμε φυτικά και ζωικά βιολογικά προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, όταν είναι σωστά πιστοποιημένα και ελεγμένα, περιέχουν πολύ λιγώτερα φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα, ορμόνες και αντιβιοτικά (τα κρέατα) και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα («μεταλλαγμένα»). Επίσης είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνες και λοιπά θρεπτικά συστατικά. Τα πιο φρέσκα και φτηνά βιολογικά λαχανικά και φρούτα μπορείτε να τα βρείτε στις ειδικές βιολογικές λαϊκές αγορές και βιολογικά κρέατα νωπά μπορείτε να βρείτε σε ειδικά βιολογικά κρεοπωλεία. Κατεψυγμένα βιολογικά κρέατα υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Αν έχετε ένα μέτριο οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορείτε να αγοράζετε πολλά βιολογικά τρόφιμα, τότε μπορείτε να αγοράζετε ορισμένα τρόφιμα βιολογικά και ορισμένα συμβατικά. Τα τρόφιμα που σας συνιστούμε να αγοράζετε βιολογικά είναι τα εξής: μήλα, αχλάδια, μαρούλι, καρότα, πατάτες, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κρέατα και γαλακτοκομικά. Μπορείτε να μην αγοράζετε βιολογικές, για λόγους οικονομίας, τις παρακάτω τροφές: θαλασσινά, μπρόκολο, μπανάνες, αρακάς και επεξεργασμένες τροφές όπως ψωμί και ζυμαρικά.

Οι τροφές χωρίζονται σε πολλές ομάδες, που είναι οι πρωτεΐνες (ζωικές και φυτικές), τα άμυλα, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι σπόροι, τα καρυκεύματα κλπ.

Ζωικές πρωτεΐνες είναι τα κρέατα (κόκκινα και λευκά), τα ψάρια και θαλασσινά, τα αυγά και τα τυριά, το γάλα και το γιαούρτι. Φυτικές πρωτεΐνες συμπεριλαμβάνονται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους. Τα κυριότερα άμυλα είναι το ρύζι, οι πατάτες, το στάρι, το καλαμπόκι και τα λοιπά δημητριακά. Τα λαχανικά και τα φρούτα τα ξέρετε. Λιπαρά είναι τα βούτυρα, ζωικά (πχ βούτυρο τύπου Κερκύρας) και φυτικά (πχ φυστικοβούτυρο), τα λάδια όπως ελαιόλαδο και σπορέλαια, οι μαργαρίνες (τρανς λιπαρά) και τα ιχθυέλαια. Υπάρχουν ωφέλιμα (καλά) και βλαβερά (κακά) λιπαρά. Σάκχαρα υπάρχουν πολλών ειδών. Τα πιο ωφέλιμα περιέχονται στα φρούτα. Η βιομηχανική άσπρη ζάχαρη είναι βλαβερή και πρέπει να καταναλώνεται σπάνια και σε πολύ μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν ινσουλινοαντίσταση (προδιαβήτη) πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς. Τα τεχνητά χημικά σάκχαρα όπως η ασπαρτάμη είναι πολύ βλαβερά για όλους. Γενικά οι σπόροι είναι ωφέλιμοι (αλλά όχι όλοι για όλους).

Ορθομοριακή διατροφή
Η ορθομοριακή διατροφή είναι εξατομικευμένη. Ο χρυσός κανόνας που ισχύει στην ορθομοριακή διατροφή λέει ότι «Αυτό που είναι τροφή για κάποιον άνθρωπο είναι δηλητήριο για κάποιον άλλο» (A man’s meat is another man’s poison). Δεν υπάρχει τίποτα καλό για όλους ούτε τίποτα κακό για όλους, διότι όλοι έχουμε τη βιοχημική μας ιδιαιτερότητα ή μοναδικότητα (bio-chemical individuality).

Ένας άλλος χρυσός κανόνας που ισχύει για ο,τιδήποτε μπαίνει στο στόμα μας, τόσο για τις τροφές όσο και για τα συμπληρώματα διατροφής (πχ βιταμίνες, μεταλλικά άλατα κλπ) είναι ότι κατά διαστήματα πρέπει να κάνουμε ειδικά τεστ για να βλέπουμε πόσο συμβατά είναι βιοχημικά με το δικό μας οργανισμό. Οι τροφές μπορούν να τσεκαριστούν με ειδικά τεστ που κάνουν ορισμένοι εναλλακτικοί γιατροί και ορθομοριακοί διατροφολόγοι. Τα τεστ αυτά γίνονται με ειδικές τεχνικές και ειδικά μηχανήματα ή με αιμοληψία και μετά ειδική επεξεργασία.

Όπως μου είπε ο εναλλακτικός ιατρός Θ. Χρηστίδης, οι ακατάλληλες τροφές δυσχεραίνουν πολλαπλές  λειτουργίες του οργανισμού, όπως αυτές των ενζύμων, ορμονών και τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Οι κυτταρικές μεμβράνες καθορίζουν τι ουσίες θα περάσουν από το διακυτταρικό χώρο στον πυρήνα του κυττάρου ώστε να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν γονίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο γιατρό, η καλύτερη τεχνική για αξιολόγηση των τροφών (ορθομοριακό τεστ δυσανεξιών) είναι η τεχνική Autonomic Response Testing του Dr Dietrich Klinghardt, όπου ο ειδικός ορθομοριακός διατροφολόγος τσεκάρει την αντίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος του ασθενους στη συχνότητα της τροφής. Ο Θ. Χρηστίδης υποστηρίζει επίσης ότι τα τεστ διατροφής βάσει του αίματος δεν «πιάνουν» όλες τις περιπτώσεις δυσανεξίας. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι των τεστ του αίματος κατηγορούν τα βιοενεργειακά τεστ ότι δεν έχουν 100% αξιοπιστία, δηλαδή ίδια αποτελέσματα σε διαδοχικές δοκιμασίες (test-retest reliability). Για μερικές πρωτεΐνες ακατάλληλων τροφών όπως γλουτένη (gluten), γλιαδίνη (gliadin), καζεΐνη (casein), τυραμίνη (tyramine), ο οργανισμός μας αντιδρά παράγοντας αντισώματα, σχηματίζοντας έτσι ανοσοσυμπλέγματα (αντιγόνο – αντίσωμα), τα οποία προκαλούν συγκόλληση ερυθρών και αιμοπεταλίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θρομβωτικά επεισόδια, και επίσης στερούν τροφοδοσία στα κύτταρα / ιστούς, οδηγώντας σε πρόωρο γήρας.

Μερικές καλές συμβουλές:
Σε κάθε μεγάλο γεύμα σας θα έχετε στο τραπέζι τουλάχιστον ένα ωμό λαχανικό και τουλάχιστον ένα βραστό λαχανικό.  Τα βραστά λαχανικά θα τα βράζετε όχι σε νερό αλλά στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα ατμού. Τα τρόφιμα θα τα τρώτε όσο το δυνατόν πιο ωμά και άψητα. Για να αποφεύγετε τις τροφικές δυσανεξίες, θα τρώτε κάποια τροφή μία μέρα και μετά για να την ξαναφάτε, θα περάσουν τουλάχιστον τρεις μέρες χωρίς να τη φάτε καθόλου. Δηλαδή αν φάτε μια συγκεκριμένη τροφή τη Δευτέρα, δεν θα πρέπει να την ξαναφάτε πριν τη Παρασκευή (ή αργότερα).Η διατροφή σας να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά να μην τρώτε συχνά τις τροφές στις οποίες έχετε δυσανεξία. Να τρώτε κυρίως τα τρόφιμα που ενδείκνυνται για εσάς βάσει του τεστ ορθομοριακής διατροφής. Να τρώτε μικρές μπουκιές και να τις μασάτε πολύ καλά μέχρι να γίνουν στο στόμα σας ομοιόμορφος χυλός. Να μην τρώτε βιαστικά και όταν είστε αγχωμένοι. Αν μπορείτε, να τρώτε παρέα με άλλους ανθρώπους και όχι μόνοι σας. Νερό να πίνετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν και τουλάχιστον δύο ώρες μετά τα γεύματά σας. Αν διψάσετε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, να πιείτε όσο γίνεται λιγότερο νερό. Να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα κατεψυγμένα και τα καπνιστά, τα γλυκά και τα τηγανητά. Αν θέλετε να φάτε τηγανητά, μην τρώτε τηγανητά απ’ έξω, αντίθετα να τα τηγανίσετε στο σπίτι και με καινούριο λάδι. Τα πιο βλαβερά γλυκά είναι αυτά που έχουν λίπος, ειδικά ζωικό (πχ πάστες). Να μην τρώτε άμυλα μαζί με πρωτεΐνες, να μην συνδυάζετε διαφορετικές πρωτεΐνες μεταξύ τους, και προπαντός να μην τρώτε ψάρι, θαλασσινά ή ιχθυέλαια μαζί με γαλακτοκομικά. Να τρώτε τις ζωικές πρωτεΐνες μαζί με λαχανικά, όχι σκέτες. Ξεκινάμε να τρώμε πρώτα τις ζωικές πρωτεΐνες σε ένα γεύμα και αργότερα τα υπόλοιπα, για να φτιάξουμε το pH του στομάχου. Να προτιμάτε τα άμυλα το πρώτο μισό της ημέρας, όχι το δεύτερο. Το γιαούρτι πρέπει να το τρώμε σκέτο (δηλ. χωρίς φρούτα και ζάχαρη) και όχι τη νύχτα, γιατί αλλιώς επιδεινώνεται η Candida Albicans. Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα λίπη (μαργαρίνες). Αντίθετα, να τρώτε ωμό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και βιολογικό, ιχθυέλαια (όχι μουρουνέλαιο σε μόνιμη βάση) και να ΜΗΝ αποφεύγετε το βούτυρο Κερκύρας από πρόβειο γάλα. Να μην τρώτε φαγητό πολλών ημερών. Να μην τρώτε ψάρι ιχθυοτροφείου. Να μην τρώτε πολύ επεξεργασμένες τροφές. Τα δημητριακά να τα τρώτε αναποφλοίωτα. Να μην πίνετε αεριούχα αναψυκτικά, και προπαντός όχι μαζί με φάρμακα. Αποφεύγετε ιδιαίτερα τα αναψυκτικά λάιτ. Η καλύτερη λύση όσον αφορά στο αλάτι είναι να χρησιμοποιείτε ανεπεξέργαστο αλάτι, που περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία σε σωστή αναλογία. Να αποφεύγετε τα σφολιατοειδή (πχ τυρόπιτες) του εμπορίου, διότι είναι φτιαγμένα με πολύ κακής ποιότητος λιπαρά. Οι ξηροί καρποί να τρώγονται ωμοί, όχι καβουρδισμένοι και επεξεργασμένοι, και ει δυνατόν να αγοράζονται με το τσόφλι και να τους σπάτε λίγο πριν τους φάτε (ώστε να μην πιάνουν μούχλα). Να μην τρώτε επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, καπνιστά, χάμπουργκερ κλπ), παρά μόνο σπάνια. Να τρώτε φυτικά προϊόντα εποχής και όχι θερμοκηπίου και όχι προϊόντα από το νότιο ημισφαίριο. Τέλος, να μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, ούτε για ψήσιμο, ούτε για ζέσταμα.

Χρυσός κανόνας: Αραιώστε τις επισκέψεις σας στο σούπερ μάρκετ (για τρόφιμα), στα αρτοποιεία, στα ταχυφαγεία και τα ζαχαροπλαστεία. Πυκνώστε τις επισκέψεις σας στη λαϊκή, στα καλά κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Η διατροφή των ομάδων αίματος
Δύο διακεκριμένοι εναλλακτικοί γιατροί με τους οποίους έχω συνεργαστεί μου έχουν πει (και οι δύο) ότι όσοι ασθενείς τους εφάρμοσαν τη διατροφή των ομάδων αίματος είχαν θεαματική βελτίωση στα θέματα της υγείας τους.

Η διατροφή βάσει των ομάδων αίματος είναι εξατομικευμένη διατροφή και περιγράφεται με λεπτομέρεια στο βιβλίο του Dr Peter J. D’ Adamo «Τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο του αίματός σας» (Εκδόσεις Διόπτρα).

Το κλειδί της σημασίας των ομάδων αίματος στηρίζεται στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης: η ομάδα Ο είναι η παλαιότερη, από την εποχή των σπηλαίων. Η ομάδα Α εξελίχθηκε μαζί με τις αγροτικές κοινωνίες. Η ομάδα Β εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε βορειότερες, πιο κρύες και σκληρές περιοχές. Και η ομάδα ΑΒ είναι πολύ πιο πρόσφατη προσαρμογή, αποτέλεσμα της ανάμειξης των διαφορετικών ομάδων. Αυτή η εξελικτική ιστορία έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ομάδας αίματος σήμερα.

Στατιστικές μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει την ίδια συχνότητα των ομάδων αίματος με τους Ευρωπαίους:

ΑΒ:     4,75%              Β:    12,93%                       Rh+:      85%
Α:      37,93%             Ο:    44,39%                      Rh-:       15%

Γονιδιακή διατροφή
Η πολύ επιτυχημένη και τεκμηριωμένη θεωρία της διατροφής βάσει των ομάδων αίματος εξελίχθηκε περαιτέρω από τον ίδιο της το θεμελιωτή, ο οποίος προχώρησε παραπέρα και ανέπτυξε τη θεωρία της διατροφής βάσει του γενετικού τύπου.

Η δίαιτα αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Dr Peter J. D’ Adamo «Τρώτε σωστά σύμφωνα με τα γονίδιά σας» (Εκδόσεις Διόπτρα)
Τα γονίδια με τα οποία γεννιέται κανείς καθορίζουν πάρα πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και το πώς ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές απειλές, αν έχει προδιάθεση προς συγκεκριμένες ασθένειες και επίσης καθορίζει το μεταβολισμό (δηλαδή αν είναι πιθανό να αποθηκεύει τις θερμίδες σε μορφή λίπους ή να τις καίει γρήγορα).

Τα γονίδια και οι εννέα μήνες της κύησης συνδυάζονται και δημιουργούν το γονότυπο.

Οι γονότυποι είναι 6 είδη: ο Κυνηγός, ο Τροφοσυλλέκτης, ο Δάσκαλος, ο Εξερευνητής, ο Επιζών Πολέμου και ο Νομάδας.

Γονότυπος και Ομάδα Αίματος: Ποια είναι η διαφορά;
Η ομάδα αίματος καθορίζεται από ένα μόνο γονίδιο, ένα γονίδιο σε σύνολο 30 χιλιάδων περίπου. Οι γονότυποι αντικατοπτρίζουν τη δραστηριότητα πολλών άλλων γονιδίων και όχι μόνο του ενός που καθορίζει την ομάδα αίματος.

Διατροφικά συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα διατροφής καλής ποιότητος είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αυτά είναι βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αμινοξέα, ζωτικά λιπαρά οξέα όπως Ω3, ένζυμα, προβιοτικά κλπ. Συνήθως υπάρχουν σε χάπια.

Είναι δε απαραίτητα διότι στη σημερινή εποχή τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες κλπ) που παίρνουμε από τη διατροφή μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες μας, διότι το έδαφος έχει γίνει πολύ πιο φτωχό εν σχέσει με τους περασμένους αιώνες. Ειδικά τα άτομα με ασθένειες γονιδιακά έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός. Βέβαια πρωταρχικά πρέπει να παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά απ’ τις τροφές στη διατροφή μας και από τα διατροφικά συμπληρώματα μόνο επικουρικά.

Να προτιμάτε διατροφικά συμπληρώματα βάσει βιοενεργειακού τεστ που θα σας κάνει ορθομοριακός γιατρός κάθε 2-3 μήνες. Το βιοενεργειακό τεστ γίνεται με ειδικά μηχανήματα που «διαβάζουν» βιοενεργειακά τον οργανισμό και τις βιοχημικές του ανάγκες και καταλαβαίνουν τι θρεπτικά στοιχεία του λείπουν, και πόση ακριβώς δοσολογία πρέπει να πάρει.

Η σωστή διατροφική πυραμίδα
Η διατροφική πυραμίδα που βλέπουμε σε πολλά βιβλία υγείας και περιοδικά, η οποία δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA)  είναι κατά πολλούς διαιτολόγους, ειδικά ορθομοριακούς, λάθος. Παρακάτω σας δίνουμε μία άλλη, εναλλακτική διατροφική πυραμίδα, η οποία είναι κυρίως κατάλληλη για άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Όμως, οι δυο κάτω σειρές της πυραμίδας είναι κατάλληλες για όλες τις ομάδες.

Βιολογικά τρόφιμα
Αν θέλετε να μάθετε πού υπάρχουν βιολογικές λαϊκές και βιολογικά κρεοπωλεία, παρακαλούμε ανατρέξτε στον εξής οδηγό:

Organic Life – Βιολογικά Προϊόντα και Εναλλακτικές Θεραπείες – Οδηγός Αγοράς 2013,
τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τις εκδόσεις Μερεντίτη, Ελαιών 178 Πετρούπολη, τηλ. 210-5027737, Fax 210-5027724. Ιστοσελίδα www.organiclife.gr. Διανέμεται δωρεάν.

Τελικά, ποια διατροφή να ακολουθήσω;
Η καλύτερη διατροφή είναι η ορθομοριακή, που γίνεται με ειδικό τεστ. Αν όμως δεν μπορείτε να κάνετε το τεστ, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε ή τη διατροφή των γονότυπων ή τη διατροφή των ομάδων αίματος. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να ακολουθείτε την παρακάτω «σωστή» διατροφική πυραμίδα (πηγή: Βιβλίο «Η Ωμέγα Rx Ζώνη» του Barry Sears, εκδόσεις Α. Κ. ΕΠΕ, σελίδα 61):

Ευχαριστώ (αλφαβητικά) τους ορθομοριακούς γιατρούς Γιάννη Λιάπη και Θωμά Χρηστίδη,  τη Μαρία Χρηστίδη, ενεργειακή διατροφολόγο, καθώς και τη Ματίνα Χρονοπούλου, PhD, φυσικοπαθητική διατροφολόγο, για τον έλεγχο και τις συμπληρώσεις στο παρόν άρθρο πριν τη δημοσίευσή του.

(Η Νατάσα Βασιλάκη είναι ψυχιατρική ασθενής εδώ και 22 χρόνια, και κάτοχος μεταπτυχιακού Κλινικής Ψυχολογίας. Έχει την ιστοσελίδα www.alternativebipolar.gr).

Comments are closed.