8. Εναλλακτική Ορθομοριακή Ψυχιατρική (Σύντομο)

In 9 Ιουνίου, 2017
Print Friendly, PDF & Email

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ (ΣΥΝΤΟΜΟ)

Της Νατάσας Βασιλάκη

 

 

Η εναλλακτική ορθομοριακή ψυχιατρική (alternative orthomolecular psychiatry) είναι ένα είδος ψυχιατρικής που, αντί για ψυχοφάρμακα, χρησιμοποιεί σχετικά μεγάλες δόσεις βιταμινών, μεταλλικών αλάτων, αμινοξέων και λοιπών φυσικών συστατικών.

Η ορθομοριακή ψυχιατρική προήλθε από την ορθομοριακή ιατρική (orthomolecular medicine). Η ορθομοριακή ιατρική χρησιμοποιεί και αυτή δόσεις βιταμινών, αμινοξέων, μεταλλικών αλάτων και λοιπών φυσικών συστατικών. Θεωρεί ότι ο κάθε οργανισμός είναι βιοχημικά μοναδικός και κατ’ επέκταση ο κάθε οργανισμός χρειάζεται τα παραπάνω φυσικά συστατικά σε εξατομικευμένες δόσεις. Για το λόγο αυτόν, οι ορθομοριακοί γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα που βασίζονται στο βιοσυντονισμό για να «ρωτήσουν» τον κάθε οργανισμό τι θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες κλπ) χρειάζεται και σε ποιες δοσολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να συνδυάσουμε τη χορήγηση ορθομοριακών σκευασμάτων με ταυτόχρονη χορήγηση συμβατικών ψυχοφαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, κατά κανόνα η απαιτούμενη δοσολογία συμβατικών ψυχοφαρμάκων είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που θα απαιτείτο αν δεν έκανε ο ασθενής καθόλου ορθομοριακή θεραπεία.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα γνωρίζουμε επτά διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα ορθομοριακής ψυχιατρικής: τα πρωτόκολλα Truehope, Hoffer, Pfeiffer/Walsh, The Road Back, Equilib, Λαζάρου και Δικτύου «Φαίδων».

Το πρωτόκολλο Truehope ενδείκνυται για διπολική διαταραχή (χωρίς ψυχωτικά στοιχεία), κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψης και κάποιες περιπτώσεις ΔΕΠΥ (διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας σε παιδιά). Μπορεί να σταθεί και χωρίς ψυχοφάρμακα, ή να συνδυαστεί με μικρές δόσεις συμβατικών ψυχοφαρμάκων.

Το πρωτόκολλο Hoffer ενδείκνυται για μερικές περιπτώσεις σχιζοφρένειας. Μπορεί να σταθεί μόνο του σε μερικούς ασθενείς, ή να συνδυαστεί με μικρότερες δόσεις συμβατικών ψυχοφαρμάκων. Επειδή όμως ο εφευρέτης του Dr. Abram Hoffer έχει πεθάνει, δεν ξέρω αν υπάρχει στο εξωτερικό κάποιος εναλλακτικός ψυχίατρος που να το συνεχίζει.

Το πρωτόκολλο Equilib ενδείκνυται για κατάθλιψη και αυτισμό.

Τα πρωτόκολλα Λαζάρου, Τhe Road Back και Δικτύου «Φαίδων» ενδείκνυνται για όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις. Μπορούν να σταθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν με μικρότερες δόσεις συμβατικών ψυχοφαρμάκων.

Τέλος, το πρωτόκολλο Pfeiffer/Walsh ενδείκνυται για όλες τις ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές παθήσεις. Όμως το πρωτόκολλο αυτό πρέπει να συνδυαστεί υποχρεωτικά με συμβατικά ψυχοφάρμακα σε μικρές δόσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει καλά αποτελέσματα η ορθομοριακή θεραπεία είναι ο ασθενής να ακολουθεί έναν υγιεινό και πειθαρχημένο τρόπο ζωής , με υγιεινή διατροφή, καθημερινή σωματική άσκηση και περπάτημα, αποχή από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και το ξενύχτι, αποχή από τη χρήση ναρκωτικών και αποφυγή έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Επίσης, ο ασθενής δεν πρέπει να εκτίθεται σε μεγάλα στρες.

Η ορθομοριακή ψυχιατρική έχει πολεμηθεί ανελέητα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταφέρει αυτή να μην διδάσκεται στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές κι έτσι να παραμένει άγνωστη στη μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου. Ο λόγος που η ορθομοριακή ιατρική και ψυχιατρική δεν είναι η αγαπημένη των φαρμακευτικών εταιρειών είναι το γεγονός ότι τα φυσικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα αμινοξέα και τα μεταλλικά άλατα απαγορεύεται από το νόμο να πατενταριστούν. Έτσι, τα ορθομοριακά πρωτόκολλα δεν έχουν κανένα οικονομικό ή κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης μια σημαντική νίκη των φαρμακευτικών εταιρειών είναι το ότι έχουν καταφέρει αυτές ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να μην καλύπτουν τα έξοδα των ορθομοριακών θεραπειών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ορθομοριακών πρωτοκόλλων είναι ότι δεν έχουν τις παρενέργειες των συμβατικών χημικών θεραπειών και επίσης ότι οι ασθενείς που κάνουν ορθομοριακή ψυχιατρική μπορούν να τεκνοποιήσουν με μεγάλη ασφάλεια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ορθομοριακοί ψυχίατροι στην Ελλάδα, αλλά το Θεραπευτικό Δίκτυο «Φαίδων» που ίδρυσε και συντονίζει η Νατάσα Βασιλάκη εφαρμόζει εναλλακτική ορθομοριακή ψυχιατρική με την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών από εναλλακτικούς γιατρούς και τη στενή παρακολούθηση από συμβατικό ψυχίατρο, ο οποίος μειώνει σιγά-σιγά τα συμβατικά ψυχοφάρμακα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ορθομοριακή ψυχιατρική, επισκευθήτε τις εξής ιστοσελίδες:

www.alternativebipolar.gr

www.truehope.com

www.walshinstitute.org

www.alternativementalhealth.com

www.theroadback.com

www.equilib.us

 

Comments are closed.